Pozitívne správy z americkej ekonomiky mierne podporili cenu ropy

14.03.2014 Celý región

New York 14. marca (TASR) - Cena ropy zaznamenala mierny rast, naďalej sa však drží výrazne pod úrovňou 100 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je neistota trhov, či najnovšie pozitívne správy z americkej ekonomiky dokážu dostatočne zvýšiť dopyt po rope a vykompenzovať obávané spomalenie rastu čínskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra AP.

Ropné trhy tento týždeň nervózne zareagovali na víkendové nepriaznivé informácie z Číny, že export krajiny vo februári klesol medziročne viac než o 18 %, čo by mohlo naznačovať spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky. K tomu sa pridali správy o výraznom raste ropných zásob v USA za minulý týždeň. Prudký prepad cien na začiatku týždňa čiastočne zlepšili následné informácie z USA, že maloobchodné tržby sa vo februári zotavili a po decembrovom a januárovom poklese opätovne vzrástli. Navyše, aj počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA za minulý týždeň klesol na 3-mesačné minimum.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli vzrástla v skorých popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 44 centov na 98,64 USD (71,05 eura) za barel. Na záver štvrtkového obchodovania (13. 3.) sa cena WTI zvýšila o 21 centov a uzavrela na úrovni 98,20 USD/barel.

Vzrástla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, a vrátila sa nad úroveň 107 USD/barel. Cena Brentu sa zvýšila o 22 centov na 107,14 USD za barel.
 

Vyberte región